lördag 28 februari 2015

28/2: 100 anledningar att fira


Limhamns kalkbrott 28/2
Först - jag inser att jag stod för en liten ofrivillig lögn i föregående inlägg. Nämligen att Burlöv var en ny kommun för Arttrampet. Jag passerade faktiskt igenom en liten del av kommunen på väg till Staffanstorp på Nyårsdagen. Och om jag minns rätt såg jag både den första ormvråken och de första ringduvorna i Burlöv. En detalj, men rätt ska vara rätt.

Det har varit lite dålig aktivitet från min sida på sistone. Anledningarna är flera. Dels har det inte funnits några fågelarter relativt nära som varit akut bråttom att cykla iväg för, men ännu mer beror det på att jag var på en sedan länge planerad visit i Amsterdam med omnejd kring den gångna helgen samt ett ohälsosamt intresse för skid-VM. Jag har alltså inte sett några nya arter sedan jag skrev om berglärkor för två veckor sedan.

Men nu är vintern slut och allt är på väg. Är det då vår? På riktigt, eller är det bara en känsla? Nej, det är vår! Jag är lite petig med detta och kan irritera mig lite på att folk under flera månaders tid säger "nu är våren här" bara för att det är lite varmare än det varit dagarna innan eller för att solen skiner (som om den inte gör det under hösten eller vintern). Men definitionen på vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara över 0 grader sju dagar i följd. När detta inträffar räknas den första av dessa sju dagar som vårens ankomst. Våren kan dock inte anlända innan 15 februari, då detta är det genomsnittliga datumet för midvintertemperatur i Skåne. En räcka av varma dagar i januari eller början av februari är alltså inte vår då det fortfarande statistiskt sett kan förväntas vinter. Däremot, om det som nu varit plusgrader i över en vecka (efter 15 februari) åter skulle bli kallt ett tag upphävs inte våren utan det räknas som vår med vintertemperaturer. Våren anlände i år 15 februari till Skåne. Så var det avklarat. Det var en sak att fira (se rubriken).

Idag gav jag mig ut för första gången på två veckor. Inte särskilt långt, bara ca 7 km enkel väg till Limhamns kalkbrott, en av de märkligaste platserna i sydvästra Skåne. Detta gamla brott har blivit en fantastisk plats för allsköns naturupplevelser och här kan man se ovanliga saker som grönfläckig padda, kalkkrassing (på dess enda skånska lokal som bofast) och mindre sjötrollslända (en art som är vanlig i skogsbygd längre norrut men här har sin enda säkra lokal i södra Skåne. Detta beror troligen på att det är en population som vandrat in från kontinenten). Plus mycket annat, inklusive några mycket exklusiva, kalkgynnade arter av oxbär. Kalkbrottet är dock ännu stängt för allmänheten så dagens observationer är gjorda från positioner utanför staketet som omger brottet.
Det i stycket nedan omtalade röret (mitt i bilden) i Limhamns kalkbrott

Vädret var behagligt, halvklart, måttlig sydvind och det var verkligen en känsla av vår (känsla av vår kan man ha när man vill - det är huruvida det verkligen är vår som jag diskuterade ovan). Mycket fågelljud i luften och till och med över stan hörde jag sträckande sånglärkor. En av mina mest påtagliga luckor i listan hittills, nötväcka (#97) hördes från Limhamns kyrkogård innan jag kom ner till utsiktsplatsen öster om Victoria Park, vid kalkbrottets norra sida. Härifrån riktades kikaren mot ett stort rör som sticker ut från kalkbrottets västra vägg. I röret satt vad jag letade efter. En fågel som dök upp i kalkbrottet i mars 2009 och varit här sedan dess. En berguv (#98)! Den ropar här på kvällarna också men det har visat sig att den, om det inte blåser rakt på den, gärna sitter i röret på dagarna.
Hyfsad kamouflage. Ser ni någon fågel här? (alla bilder är klickbara för större storlek)

Nästa uppgift var att leta efter några (3 st) trädlärkor (#99) på en ruderatmark nordväst om kalkbrottet. Inte heller det var några större problem. Trevligt att se dessa sällsynta övervintrare (vanligare på sommaren, men de närmaste häckningslokalerna ligger ca 4-5 mil från Malmö) så fint. Detta är en art som kan anlända tidigt när det är milt, men dessa individer har varit på plats ett bra tag så de tillhör inte den kategorin.



Trädlärkor. NV Limhamns kalkbrott 28/2. Notera hur kortstjärtade de ter sig i flykten!
Och så var det det här med 100 anledningar att fira och mitt artantal för året kom upp på tresiffrigt när jag upptäckte en pilgrimsfalk (#100) ovanför brottet. Detta är ännu en av brottets specialiteter, även om den inte häckar här varje år (de brukar likväl "inspektera området" på vårvintern). 100 arter - första milstolpen uppnådd!

Det var ungefär det jag hann med under dagens relativt korta (både i tid och distans) exkursion. Hade jag tagit mig ut till kusten hade jag antagligen kunnat lägga några vanliga vadare till listan också men det vårigaste idag, vid sidan om sjungande talgoxar och blåmesar överallt, blev i stället sånglärkor i massor. Plus krokusar i knopp.

Och så fyller mina båda katter fyra år idag så det är också en anledning att fira. De föddes 28 februari 2011 av Rut, som jag tagit in som hittekatt sommaren 2010. Rut fick snart ett fint hem i Röstånga där hon födde fyra vackra kattungar. Två av dessa bor nu tillsammans på Amiralsgatan i Malmö och de andra två hos mig. De bryr sig inte påtagligt att jag nått upp till 100 arter på cykel i år men jag älskar dem ändå.

Födelsedagsfirarna Messi (svartvit) och Stina (gråsvart tigré). Överst 7 veckor unga 2011, nedan 4 år 2015.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar